Adatvédelem

A KSH az egyik legnagyobb adatvagyonnal rendelkező hivatal hazánkban. A népszámlálási adatokat fokozottan védett környezetben kezeljük, az informatikai rendszert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jóváhagyásával alakítottuk ki. Az adatkezelést a hazai és a nemzetközi jogszabályok rendkívül szigorúan szabályozzák.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Az eredményeket csak összesített formában hozzuk nyilvánosságra, azokat semmilyen módon nem lehet összekötni a válaszadók személyével.

A kérdőívek lezárásakor az adatokat automatikusan titkosítottuk. A gyűjtött adatok közvetlenül a KSH zárt szervereire érkeztek, ahol külön tároltuk el a névadatokat, a lakcímadatokat, illetve a kérdőív többi adatát, és csak szigorú feltételek mellett, meghatározott ideig, kizárólag a népszámlálási adatok feldolgozása céljából történhet meg az összekapcsolásuk.

A KSH sem a népszámlálási kérdőíven felvett személyes adatokat, sem az adminisztratív adatforrásból származó, személyes adatnak minősülő információkat nem továbbíthatja harmadik fél részére. A KSH hatósági megkeresésre sem ad ki személyes adatot. Az adatokat kizárólag hivatalos statisztikai célból kezeli, nem használja fel konkrét személyre vonatkozó intézkedés vagy döntés alátámasztására.

Mindazok, akik interneten keresztül önállóan kitöltötték a kérdőívet, nyereményjátékban vehettek részt. Számukra azért volt szükséges a válaszadó elérhetőségi adatának (e-mail-cím vagy telefonszám) megadása, mert a nyerteseket csak az általuk megadott elérhetőségen tudtuk értesíteni.

A nyereményjátékhoz, illetve a minőségellenőrzéshez megadott elérhetőségi adatokat, valamint a kérdőíven megadott egyéb adatokat a KSH egymástól elkülönítve kezeli.

A 2022. évi népszámlálás adatkezelési tájékoztatója