Hírek

A települések legfontosabb adatai

2024 március 26.

A települések legfontosabb adatai alkalmazás látványos ábrák segítségével mutatja be hazánk 3155 települését és a 23 fővárosi kerületet az elmúlt három népszámlálás (2001, 2011, 2022) alapján. 16 ábra szemlélteti a település lakosságának demográfiai, iskolázottsági és munkaerőpiaci jellemzőit, nemzetiségi, vallási összetételét, a háztartások, a családok jellemzőit és a lakáskörülményeket. Térkép segítségével a környező települések is kiválaszthatók. Az ábrák adatai többféle formátumban letölthetők, illetve a Népszámlálási adatbázisban is megtekinthetők.

Tovább

A KSH Kutatószobájában elemezhetők a 2022. évi népszámlálás adatai

2023 december 07.

Elérhetők a 2022. évi népszámlálás adatállományai a KSH Kutatószobájában. Az 1970., 1980., 1990., 2001. és 2011. évi népszámlálások mellett már a 2022. évi népszámlálásból vett 10%-os mintaállományokat is elemezhetik a kutatók a biztonságos kutatószobai környezetben. A kutatásra előkészített, közvetlen azonosításra alkalmatlan egyedi adatokat tartalmazó állományokhoz a hozzáférés kutatói akkreditációt követően, a statisztikai adatok kiemelt szintű védelme, illetve az adatvédelemmel kapcsolatos jogszabályok szigorú betartása mellett lehetséges. A kutatószobai munkához a felkészülést segíti az adatállományok leírása és a fiktív rekordokat tartalmazó tesztállományok.

Tovább

Új adatkörökkel bővült a népszámlálási adatbázis

2023 november 29.

A népszámlálási adatbázis új adatkörökkel egészült ki a következő témákban: a családok nagysága, összetétele, a gyermekes családok adatai, a háztartások részletes, családok szerinti összetétele, valamint a korábban külföldön tartózkodók adatai.

Tovább

Új adatkörök elérhetők a népszámlálási adatbázisban

2023 október 26.

A népszámlálási adatbázis a következő témákban egészült ki új adatkörökkel: a foglalkoztatottak ingázása, a népesség részletes iskolai végzettsége és az iskolai végzettség tanulmányi területe, a népesség a jelenlegit megelőző lakóhely és a születéskori lakóhely szerint, az egészségi állapot miatti korlátozottság részletes adatai, a lakosság által végzett digitális tevékenységek részletes adatai.

Tovább

Népszámlálás 2022: ismertette a végleges adatokat a KSH

2023 szeptember 26.

A 2022. évi népszámlálás lezárulta után mindössze 10 hónappal már végleges adatokat ismertetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A teljeskörű digitalizációnak köszönhetően az adatgyűjtés és az eredményközlés közötti idő jelentősen lerövidült. Összességében növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.

Tovább

Kiderült, hol, mennyien és milyen körülmények között élünk

2023 június 06.

Népszámlálás 2022: újabb eredményeket közölt a KSH

A 2022. évi népszámlálás adatai alapján Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Nőtt a lakások száma és mérete is, egy lakásra kevesebb lakó jut. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022-es népszámlálás újabb eredményeit.

Tovább

Közzétette a 2022. évi népszámlálás első eredményeit a KSH

2023 február 16.

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer. A népszámlálás során beérkezett kérdőívek feldolgozása jelenleg is zajlik, a II. negyedévben az előzetes települési adatok, ősztől pedig már a végleges eredmények közzététele várható.

Tovább

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás

2022 november 28.

Lezárult a 2022. évi népszámlálás harmadik, és egyben utolsó szakasza. A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a végleges eredményt állami adatbázisok felhasználásával állapítja meg a KSH. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon. A tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogja kinyerni a statisztikai hivatal.

Tovább

KSH Podcast 16. rész: Népszámlálás 2022: Adatkezelés, adatbiztonság

2022 október 11.

A KSH podcastsorozatának ebben a részében a népszámlálással foglalkozunk adatvédelmi szempontból. Az adás vendége Dr. Regős Eszter, a KSH adatvédelmi tisztviselője. A felvétel 2022. október 4-én készült.

Tovább

Október 1-jén indul a 2022-es népszámlálás

2022 október 01.

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A cenzus eredményei hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez. A népszámláláson kötelező részt venni. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.

Tovább

KSH podcast 15. rész: A társadalom pillanatképe

2022 szeptember 09.

A 2022-es népszámlálás kapcsán a KSH podcastadást rögzített, melyben Dr. Rövid Irén KSH szóvivőt és Kovács Marcell népszámlálási projektvezetőt Kabai Csaba kommunikációs munkatárs kérdezi. A felvétel a KSH főépületében 2022.07.06-án készült.

Tovább